Опис герба с. Коблеве

Дата: 06.04.2019 10:48
Кількість переглядів: 998

 

Додаток №2

до рішення сільської ради

№____ від ___________2016 р.

 

Герб села Коблеве

(Березанський район, Миколаївська область)

 

            На  геральдичному щиті золотий перевяз у праву сторону, на якому три сині грони стиглого винограду на одній вигнутій зеленій лозі із таким же листям. Вгорі у червоному полі срібний лебідь повернутий у праву сторону із золотими лапами і дзьобом, який здійняв крила. Внизу під перев’язом у синьому полі розкрита мушля (морська раковина) із золотою зовнішньою поверхнею і срібною внутрішньою, в якій червона перлина у золотому  сяйві.

 

Історична довідка

 

За переказами село засновано під назвою Постове ( у 1788 р. тут існував турецький пост на Тилігулі) Після збудови православної церкви село стали називати Троїцьким (посвята церкви відбулася на Трійцю).

У 1792 р. на лівому березі Тилігульського лиману військовий комендант і градоначальник Одеси Фома (Томас) Олександрович Кобле (1761-1833 рр.). отримав 12 десятин землі. Поселення дістало назву Коблеве від прізвища градоначальника.

 

                                            Тлумачення символіки

 

Основний символ на гербі – золотий перевяз із гронами стиглого винограду на зеленій лозі символізує розвинуте аграрне господарство мешканців села, пріоритетом якого являється вирощування і переробка винограду.

Виноградне гроно – символ плодючості, життєвої ниви, радості і родинної краси. Зображення винограду нагадує розташування на території сільської ради відомого заводу торгової марки Коблеве по виробництву винних напоїв різних сортів.

Три грони винограду також підкреслюють давню назву поселення – Троїцьке.

Золотий колір перевязу втілює багатство та знатність.

Срібний лебідь у червоному полі з піднятими крилами повторює подібне зображення лебедя у такому ж полі з родинного герба Фоми (Томаса) Кобле, в честь якого село дістало назву Коблеве. Золотий дзьоб і лапи птаха, також червоне поле стилізовано уособлюють різновидність флори і фауни, які занесені до Червоної книги України на території Тилігульського регіонального ландшафтного парку, який розташований на землях сільської ради Коблеве.

Символ лебедя втілює собою вірність, чистоту і щирість.

Червоний колір геральдично символізує великодушність і мужність.

Розкрита срібна мушля (раковина) із червоною перлиною у сяйві стилізовано підкреслює розташування на землях Коблеве курортної зони відпочинку і оздоровлення з сучасними базами, туристичною інфраструктурою в екологічно чистій місцевості на березі Чорного моря.

Зона відпочинку  уособлюється з морською перлиною, яка символізує  досконалість і красу, процвітання і щастя. Перли – абсолютний дар моря, для Коблеве - це природні умови пристосовані людиною в зону відпочинку, відому в Україні та за її межами.

Синій колір геральдично символізує вірність і чесність і підкреслює межування території сільської ради з Чорним морем.  

Срібний колір лебедя і мушлі символізує чистоту, радість і правдивість. Срібний колір в геральдиці  є уособленням благородства і відвертості.     

Геральдичний щит прямокутної форми із закругленням внизу має cпiввiдношення сторiн 5:6. Щит обрамований стилiзованим бароковим картушем золотого кольору у нацiональному українському стилi i увiнчаний короною у виглядi перев’язаних золотих пшеничних колоскiв (перший, третiй та п’ятий бiльшi), що означає для Коблеве статус села та пiдкреслює його ciльськогосподарський напрям розвитку.     

 

Член Ради Українського геральдичного

                                                 товариства                            Янушкевич Ігор Дмитрович

 

м. Миколаї


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь