Пошук

Заходи боротьби з домашнім насильством. Національна поліція інформує

Дата: 18.11.2020 13:00
Кількість переглядів: 697

З моменту спалаху COVID-19 зростає кількість випадків домашнього насильства по всьому світу. Так, ООН охарактеризувала збільшення домашнього насильства в глобальних масштабах як "невидиму пандемію" поряд із COVID-19. Сьогодні багато людей опиняються під одним дахом зі своїми кривдниками. Такі реалії переважно стосуються жінок та дітей – в Україні вони складають 80% постраждалих. Дані запозичені із групи Canada-Ukraine Police Development Project CUPDP.

Слід зазначити, що лише об’єднавши зусилля різних суб’єктів, включаючи уряд, поліцію, соціальні служби, представників громадських ініціатив  можна побороти дане негативне явище. 

Одним із нововведень у боротьбі з домашнім насильством є започаткований МВС України чат-бот #ActionAgainstViolence в Telegram (https://t.me/police_helpbot), який надає найбільш вичерпну інформацію про домашнє насильство. За допомогою чат-боту ви отримаєте підтримку та поради щодо порядку дій в разі вчинення відносно вас домашнього насильства. 

Ще одним дієвим заходом боротьби з домашнім насильством є тимчасовий заборонний припис, яким сьогодні на території району вже скористались 25 жертв насильства. Застосування тимчасового заборонного припису є вагомим важелем впливу на кривдника, дає можливість переосмислити свої дії, захищає , хоча і на короткий термін, жертву насильства від тиску зі сторони кривдника. 

Те, що проблема домашнього насильства не залишається в тіні,  а набуває більшого розголосу суспільства, є гарним знаком. Тож закликаємо всіх небайдужих приєднатись до акції «16 днів проти насильства». Не мовчіть – якщо ви знаєте про випадки насильства, якщо стали жертвою кривдника, якщо від домашнього терору потерпають ваші знайомі та родичі. Життєва позиція «Б’є - значить любить»  канула в майбуття!    Оскільки свобода від насильства є фундаментальним правом людини.

Про  факти вчинення домашнього насильства ви можете повідомити на спецлінію 102, або дільничному офіцеру поліції; для отримання безкоштовної правової допомоги, на яку мають право усі постраждалі від домашнього насильства особи, необхідно звертатися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В Україні діє єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103

Безкоштовну консультацію з приводу домашнього насильства можна отримати також зателефонувавши на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації  за телефоном 0-800-500-335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного).

Крім цього Домінік Брассар, експерт з Канади,  розповів про створення безпечних місць у Канаді (аптек), де постраждалі могли б скористатися службою гарячої лінії для повідомлення про домашнє насильство та отримання допомоги. Вважаю,  що створення таких місць в ваших громадах сприятиме не тільки запобіганню домашнього насильства, а буде слугувати сигналом того, що влада піклується про своїх громадян та їх права.    

Рекомендуємо, переглянути на місцях Концепції запобігання домашньому насильству та скористатись у роботі нововведеннями, які наведені в інформації. Вважаю, що лише спільним зусиллями та приверненням уваги громадськості до даного ганебного явища ми зможемо зламати стереотипи та сприяти реалізації норм Закону України «Про запобігання домашньому насильству». 


Начальник Березанського відділення поліції
майор поліції Сергій ГУРОВ 


Наталія Єрошенко 0992353586  
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь