ОБЕРЕЖНО! Грип птиці. Березанська лікарня ветеринарної медицини інформує

Дата: 07.12.2020 14:33
Кількість переглядів: 722

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області від 04.12.2020 року в с.Кандибіне Новоодеського району лабораторно підтверджено грип птиці. 

Грип птиці (класична чума птахів (КЧП), ексудативний тиф, заразна нежить птахів, брауншвейзька хвороба курей, заразний катар дихальних шляхів качок) — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки . У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.    

Основним шляхом передачі збудника є повітряно- крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-несучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

Люди інфікуються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки. 

Тому єдиним надійним захистом від поширення інфікування вірусом пташиного грипу у цей час є знищення всіх інфікованих птахів.                                                                    

У випадку захворювання, чи загибелі домашньої птиці звертайтесь до ветеринарної лікарні Березанського району, для встановлення діагнозу за тел.: 2-14-71.

З метою запобігання занесення збудника грипу, необхідно дотримуватися слідуючих вимог:

  • утримувати птицю у загороджених майданчиках;
  • не випускати птицю за територію присадибної ділянки;
  • не допускати контакту свійської птиці у відкритих водоймах із дикою водоплавною птицею.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь