ПРОЄКТ. Програма «Здоров’я» Коблівської сільської ради (Коблівська ОТГ) на 2021-2023 роки

Дата: 22.12.2020 15:02
Кількість переглядів: 681

На обговорені..

1. Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована програма

Громадяни України незалежно від місця проживання мають право на отримання в усіх лікувально-профілактичних закладах системи охорони здоров’я гарантований рівень медичної допомоги, який визначений постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 року № 955 “Про затвердження програми надання громадянам гарантованої державної безоплатної медичної допомоги”.

Однак, на сьогодні медичне обслуговування не дає можливості кожному громадянину реалізувати своє, гарантоване статтею 49 Конституції України, право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Згідно цієї ж статті, держава зобов’язана створювати умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

Водночас, якість роботи закладів охорони здоров’я та їх кадрове забезпечення повинне відповідати сучасним вимогам НЦЗУ згідно наказа Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 № 504  та потребам мешканців сільських територій.

Причинами такого стану справ є, насамперед, нестача належно обладнаних медичних закладів, відсутність достатньої кількості медикаментів , а також дефіцит кваліфікованих медичних кадрів.

Ситуація ускладнюється і тим, що випускники медичних університетів украй неохоче погоджуються працювати у сільській місцевості, а держава упродовж тривалого періоду часу виявляється не спроможною розробити дієві механізми вирішення цієї проблеми.

На території Коблівської сільської ради Миколаївської області  створено Комунальне некомерційне підприемство «Центр первинної медико - санітарної допоги «Коблеве»».
Функціонує 3 амбулаторії ( с.Коблеве, с.Рибаківка, с.Новофедорівка)
2 пункта здоров’я ( с.Українка, с.Лугове)
2 пункта надання медичної допомоги (с. Анатоліївка, с.Лугове)

Загальною проблемою для сільських закладів охорони здоров′я є низький рівень матеріально-технічної бази, що не відповідає табелям оснащення, затверджених наказами МОЗ України. Зокрема, відсутнє ЛОР-обладнання, хірургічне обладнання, потребують заміни застарілі електрокардіографи, крім того відсутня фізіотерапевтична апаратура.

Потребують поточних робіт пункти здоров’я ,недостатнє фінансування медичної галузі не дозволяло це зробити протягом останніх років.

Для створення електронного реєстру пацієнтів, необхідно вирішити питання забезпечення закладів первинної ланки оргтехнікою та комп′ютерами в достатній кількості , спеціалізованими програмами, забезпеченням інтернетом. Кошти одержані від НЦЗУ не покривають вартість комунальних послуг, ремонт та обслуговування медичного обладнання, автотранспорта, ліків першої допомоги та забезпечення ліками осіб з обмежанними можливостями.

2. Визначення мети програми

Метою програми є об’єднання зусиль сільської ради, виконавчої влади, керівників підприємств, установ, організацій, що здійснюють діяльність на території Коблівської об’єднаної територіальної громади в напрямку покращення якості та тривалості  життя жителів громади, підвищити  доступ сільського населення до якісної медичної допомоги, модернізації та зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, оснащення їх необхідним медичним обладнанням, комп′ютерною технікою, ліками, поліпшення умов праці медичних працівників, що допоможе покращити якість життя та збільшити тривалість життя населення Коблівської ОТГ.

3. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, етапи виконання програми

Медична допомога жителям об’єднаної територіальної громади є доступною. Проте є проблеми, які накопичувалися роками і потребують невідкладного вирішення шляхом додаткового фінансування з місцевого бюджету.

Оптимальним варіантом розв’язання проблем є:

  • пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини;
  • удосконалення матеріально-технічної бази охорони здоров’я відповідно до світових стандартів, вимог НЦЗУ запровадження правових, економічних, управлінських механізмів, забезпечення конституційних прав громадян на охорону здоров’я;
  • залучення засобів масової інформації, навчальних закладів та громадських організацій до більш широкого інформування населення з питань профілактики, раннього виявлення та ефективного лікування захворювань;
  • поліпшення медичної допомоги вразливим верствам населення та жителям села; забезпечення населення ефективними, безпечними і якісними лікарськими засобами та виробами медичного призначення;
  • поліпшення стану здоров’я всіх верств населення, зниження рівня захворюваності, інвалідності, смертності, продовження активного довголіття і тривалості життя;
  • підвищення ефективності використання наявних кадрових, фінансових та матеріальних ресурсів охорони здоров’я;
  • створення сучасної системи інформаційного забезпечення у сфері охорони здоров’я;
  • удосконалення інноваційної політики в сфері охорони здоров’я;
  • удосконалення системи персоніфікованого електронного реєстру громадян та сучасних інформаційних і телемедичних технологій в діяльності первинної медико-санітарної допомоги.
  • стимулююча виплата медичним працівникам.

Програма розрахована на реалізацію заходів протягом трьох  років з 2021по 2024роки.

4. Перелік завдань і заходів програми та результативні показники

Основними завданнями функціонування та розвитку первинної медико-санітарної допомоги населенню Коблівської сільської ради на 2021-2023 років є:

  • збереження і покращення здоров'я населення;
  • гарантована доступність і якість кваліфікованої медичної допомоги;
  • реконструкція, проведення ремонту, оснащення обладнанням, автотранспортом і засобами зв’язку та створення умов для заохочення медичного персоналу та випускників медичних освітніх закладів до проживання та професійної діяльності у сільській місцевості;
  • удосконалення організації медичної допомоги, пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги;
  • підвищення рівня санітарної культури населення, формування здорового способу життя 
  • удосконалення механізмів фінансування закладів охорони здоров'я.
  • стимулююча виплата медичних працівників для роботи в сільській місцевості.

Виконання програми дає змогу:

  • підвищити ефективність роботи закладів охорони здоров’я з метою подолання несприятливих демографічних тенденцій;
  • збільшити питому вагу медичної допомоги, що надається: лікарями загальної практики – сімейними лікарями – щороку на 7 – 10%;
  • сформувати систему надання населенню високоякісної медичної допомоги на засадах сімейної медицини;
  • створити умови для реалізації принципу організації та координації лікарем загальної практики – сімейним лікарем – скерування для надання пацієнтам вторинної  та третинної спеціалізованої медичної допомоги;
  • забезпечення збереження та подальше зміцнення матеріально-технічної бази, її модернізація;
  • покращити оснащення закладів загальної практики – сімейної медицини відповідно рекомендованих табелів оснащення та нормативів.
  • покращення забезпечення медичними працівниками сільських лікувально-профілактичних закладів Коблівської ОТГ.

5. Фінансування Програми

Фінансування програми здійснюється в межах видатків, затверджених в Коблівській сільській раді на охорону здоров′я, за рішеннями сесії сільської  ради щодо виділення та спрямування коштів на виконання вказаної програми, а також з інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Перспективна мережа первинної медикосанітарної допомоги Коблівської об’єднаної територіальної громади

На території Коблівської об’єднаної територіальної громади  утворено некомерційне комунальне підприемство «Центр Первинної медико- санітарної допоги «Коблеве», яке буде здійснювати керівництво та управління місцями надання первинної медико-санітарної допомоги. 

Комунальне некомерційне підприемство «Центр Первинної медико - санітарної допоги «Коблеве» здійснює свою діяльність на переферійних територіях доступності першого та другого порядку.

 


                                                                                              


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь