Еко-лайфхаки. Нові ідеї та інформація для роздумів. Агросфера

Дата: 30.12.2020 15:07
Кількість переглядів: 573

Скучили за еко-лайфхаками та інноваціями у агросфері? Нижче круті новини, що можуть надихнути вас новими ідеями або просто послугують цікавою інформацією для роздумів. Без зайвих слів переходимо до огляду!

1. Використання медуз у якості добрив.

Фото без опису

Оприснені та висушені залишки медуз є органічним добривом, яке підвищує вміст поживних речовин у ґрунті, а також знижує ріст бур'янів. До такого висновку прийшли японські вчені, які почали використовувати медузне добриво на рисових полях, пише АгроЮг.

У доповіді ФАО зазначається, що стрімке зростання популяції медуз стало однією з можливих причин виснаження рибних запасів в Середземному і Чорному морях. Медузи поїдають велику кількість ікринок і мальків риб, а надмірне рибальство призводить до подальшого скорочення популяцій риб.

Зменшити популяцію медуз може використання їх в якості сировини для виробництва органічних добрив. Для цього медуз подрібнюють, опріснюють і сушать. Далі вносять в грунт перед посадкою.

В результаті поле насичується азотом (12-13%), крім того пригнічується ріст бур'янів. Наприклад, в Японії врожайність рису була така ж, як і при застосуванні хімічних добрив.
Фактично, сировина для виготовлення таких добрив є і в Україні. За останні роки велика кількість медуз спостерігалася вздовж узбережжя Азовського та Чорного моря.

2. Лайфхак від ізраїльських винахідників - циліндричні грядки для овочей.

Фото без опису

Майже всі вже чули про каскадні грядки, що дозволяють щільно вирощувати культури у субстраті. Це може бути ефективною тактикою на обмежених площинах, наприклад у теплиці. На відміну від каскадних грядок, які розміщені статично, циліндричні можуть обертатися навколо своєї вісі і в цьому полягає основне їх призначення. Огірки, помідори та перець - це рослини що утворюють довгі ліаноподібні паростки. При інтенсивному вирощуванні ці паростки неодмінно потрібно укріплювати та підв’язувати. Тож аграрії, що працюють з цими рослинами знають не з чуток, наскільки це важка праця.

Під вагою власних плодів гілки нерідко можуть обламуватись, а місця зламу стають відкритою брамою для шкідників та хвороб. Альтернативою цим проблемам є розміщення рослин над грунтом, на висоті до 2х метрів. Вони, наче ліани, спускаються донизу під дією гравітації, в той час як листя все одно повертається до світла і рослина нормально розвивається.

Коли головний стовбур рослини стає занадто довгим, циліндр з субстратом просто прокручують, намотуючи рослину наче на катушку. При цьому плоди завжди залишаються на зручній висоті для збору. Головною особливістю цієї технології є значне зменшення ручної праці, зниження травмування рослин та чистий ґрунт.

3. Тестери елементів живлення для грунту.

Фото без опису

На сьогодні в мережі інтернет представлено дуже багато електронних датчиків, що дозволяють проаналізувати різноманітні показники ґрунту та довкілля. Серед них досить цікавими є останні розробки датчиків, що можуть аналізувати рівень азоту, фосфору та калію у ґрунті.

Ця переносна міні лабораторія працює з розчинами. Для цього необхідно взяти одну частину ґрунту та залити його трьома частинами води, добре розмішати і в утворений розчин занурити сенсор датчика. В залежності від ступеня електричного спротиву, датчик визначає рівень насиченості відповідним елементом, що знаходиться у ґрунтовому розчині.

Поки що такі датчики коштують від 150$ за штуку (відповідно потрібно купити три), але в довгостроковій перспективі фермер отримує можливість провести агрохімічний аналіз ґрунтів на всій своїй ділянці та створити карту полів за насиченням елементами живлення. Це може бути ефективніше за лабораторне дослідження, оскільки методика відбору проб та змішування для лабораторії можуть давати дуже середні результати.

При використанні таких датчиків аграрій самостійно визначає скільки проб і де йому потрібно взяти, без потреби змішувати все разом. Таким чином можна отримати власну карту родючості ґрунту, звичайно якщо мова йде про невеликі площі.

Джерело: проект розвитку плодоовочівництва — UHBDP новини плодоовочевого сектору.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь