До уваги сільгосптоваровиробників! Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує

Дата: 15.04.2021 15:05
Кількість переглядів: 468

Україна є вагомим експортером сільгосппродукції в світі, однак час від часу вітчизняні виробники наражаються на значні проблеми при здійсненні експорту вирощеної продукції.

Складність полягає у тому, що у кожній країні є свої фітосанітарні вимоги, дотримання яких є обов'язковою умовою для експортера. Так, наприклад, у країнах Євразійського економічного союзу, завезення продукції можливе лише з спеціальних ділянок на яких відсутні карантинні організми – з так званих вільних зон.  

Доречно зауважити, що вільна ділянка, або вільна зона регламентується низкою міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів, а також угодою щодо застосування фітосанітарних заходів Світової організації торгівлі. В нашому законодавстві порядок офіційного встановлення статусу вільної зони прописаний в наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 №487. 

Особа яка планує здійснювати експорт сільгосппродукції повинна знати фітосанітарні вимоги країни, про які вона детально можна ознайомитися на сайті Держпродспоживслужби України (www.consumer.gov.ua). Вразі необхідності встановлення статусу вільної зони особа звертається до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Пакет необхідних документів в себе включає:

  • заяву
  • копію плану земельної ділянки
  • на якій планується офіційне встановлення статусу
  • копію документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку.

Слід заначити, що ця процедура платна, 1гектар обстеження залежить від прожиткового мінімуму  0,0412. Вартість послуги з 01.01.2021 – 90,1868 грн./га

За результатами проведених фітосанітарними інспекторами заходів: обстеження, відбір зразків, тощо, заявленій ділянці офіційно присвоюється статус вільної зони та надається відповідний загальнодержавний реєстраційний номер.

Важливо зауважити, що вразі виявлення карантинних організмів, заявнику буде відмовлено у наданні статусу. Крім того, отримання статусу «вільна зона» також накладає на власника ділянки певні обов'язки.  

За більш детальною інформацією звертайтеся за адресою  Миколаївська область, Миколаївський (Березанський) район, смт. Березанка, вул. Новосельська, 7а. тел. (066) 0481438.


С. Міньок
Головний спеціаліст 
ГУ Держпродспоживслужби 
в Миколаївській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь