Харчові отруєння рибою. Березанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує
Ботулізм – це важка інфекція, симптоми якої виявляються після вживання зараженого мікробом продукту.
Захворювання супроводжується гострою інтоксикацією та ураженням центральної нервової системи.
Серед продуктів, які найчастіше викликають ботулізм, окреме місце займає риба.
Деякі види риб постійно мешкають на дні, закопуючись у мул. Якщо в грунті знаходяться спори ботулізму, то риба заражається.
Ще одним джерелом інфекції є мертві інфіковані риби, що розкладаються у воді, в якій плавають живі хребетні. Нерідко палички ботулізму проникають в організм тварини через пошкоджені зовнішні покриви. Після цього риба поширює інфекцію, але при цьому сама від її дії не страждає.
Зараження людини відбувається , як правило, через шлунково – кишковий тракт. Від моменту проникнення збудника в організмі до клінічних проявів хвороби проходить від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання , тим коротший цей період. При важких формах він становить близько доби.
Є три найтиповіші варіанти розвитку хвороби:
- Порушення функції шлунково – кишкового тракту ( нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без паталогічних домішок)
- Розлади зору – подвоєння предметів, « сітка» перед очима, мерехтіння.
- Порушення дихання – розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.
Профілактика ботулізму
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної риби придбаних на стихійних ринках, у випадкових продавців;
- рибних консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені , що продукт зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продукту
- дотримуйтесь терміни і умови зберігання рибної продукції
- звертайте увагу на зовнішній вигляд риби при покупці
- не допускайте багаторазового розморожування риби ? ретельно прожарюйте або відварюйте рибну тушку
- не зберігайте готові рибні страви в холодильнику більше 3 днів
- не їжте сиру рибу
- не харчуйтесь в закладах з сумнівною репутацією.
Лікування ботулізму
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь – яке отруєння не проходить безслідно.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад!
Березанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)