УВАГА! Небезпечний шкідник - американський білий метелик

Дата: 26.08.2021 10:31
Кількість переглядів: 814

На території смт. Березанка та с. Новофедорівка з’явився небезпечний карантинний шкідник – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury). Він належить до об’єктів внутрішнього карантину.

Фото без опису

АБМ - типовий поліфаг, пошкоджує близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. В тому числі яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, рябину, шовковицю, грецький горіх, бузину, клен, липу, вербу та інші листвяні породи. Але найбільшої шкоди завдає клену і шовковиці. Батьківщина шкідника — Північна Америка, звідки він був завезений у Європу (Угорщина).

В Україні вперше виявлено в 1952 році в Закарпатській області. А з 1966 року відбулося поступове розповсюдження його в інші області країни.

Висока шкодочинність американського білого метелика (Hyphantia cunea Drury) обумовлюється високою прожерливістю та плодючістю самок. А також: 

  • збільшенню площ що уражені американським білим метеликом сприяє глобальне потепління клімату, пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку;
  • поселення шкідника на висотних деревах, що ускладнюює зняття гнізд;
  • відсутність асортименту біологічних препаратів, дозволених для використання у густонаселених пунктах, а також таких що конкретно зареєстровані при боротьбі з американським білим метеликом;
  • недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до цього шкідника.

Розповсюдження виду відбувається за допомогою вітру (причому слід зазначити, що повітряними масами переносяться не тільки метелики, але і гусінь, яка має густий волосяний покрив та велику парусність).

Розселення шкідника відбувається і транспортними засобами, різними видами вантажу, що призводить до утворення нових вогнищ, досить віддалених від основної зони заселення.

Ізольовані осередки тривалий час залишаються непоміченими, в яких шкідник розмножується, охоплюючи все більшу територію. Дрібні вогнища зливаються у крупніші, а ті, в свою чергу, утворюють зони широкого розповсюдження.

Метелики частіше всього білосніжні з шовковистим відливом, рідше з чорними або темно-коричневими крапками на крилах, розмах крил - 25–35 мм. Тіло метелика вкрите густими білими волосками. Оскільки імаго не потребує додаткового живлення, то відразу після вильоту і парування самиці розпочинають відкладати яйця. Одна самиця може відкласти до 1000 яєць, головним чином, на нижню поверхню листків, частіше по периферії крони дерева. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною.

Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Зимують лялечки під відмерлою корою дерев, під рослинними рештками, в тріщинах і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця.

Перші метелики з’являються наприкінці квітня — на початку травня. Тривалість їх життя — 6 – 14 діб. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність Зі зниженням температури до 5 – 6 °С живлення припиняється.

Без живлення гусениці можуть існувати до 15 діб. Тривалість розвитку гусениць — 45 – 54 доби. У липні — серпні відбувається літ метеликів другого покоління. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні — вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року. В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова загибель гусениць Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче –30 °С.

В боротьбі з американським білим метеликом всі заходи із локалізації і ліквідації його вогнищ, зниження чисельності фітофага можна поділити на попереджувальні ти винищувальні.

  • Попереджувальні включають у себе комплекс карантинних та агротехнічних заходів. Карантинні заходи спрямовані на ретельний огляд вантажів і транспортних засобів, що надходять із зон поширення виду. Агротехнічні заходи включають механічне зрізання гнізд шкідника, збір гусені в ловильні пояси, прибирання території від рослинних решток із наступним їх спалюванням, очищення стовбурів дерев від відмерлої кори тощо. Ефективним заходом вважається перекопування ґрунту в проекції крони харчових рослин.
  • Серед винищувальних заходів у вогнищах проводять обприскування насаджень препаратами згідно зі «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для застосування в Україні» та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

У населених пунктах для знищення гусені обприскувати багаторічні насадження проти кожного покоління біологічними препаратами, які доцільно застосовувати проти гусениць молодших віків (першого-третього), за відсутності опадів протягом 3–5 діб.

Фото без опису

Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечують високу ефективність (85–100 %). У населених пунктах для знищення гусені обприскувати багаторічні насадження проти кожного покоління біологічними препаратами, а також Актофіт, 0,2 % к. е. (2,0 л/га), Бітоксибациліном, рідка і пастоподібна форми (2–3 л/га). Біологічні препарати, як правило, діють повільніше, ніж хімічні. Так, загибель гусені під дією бактеріальних препаратів настає на третю-п’яту добу після обробки, а максимальна – на 7-10. Проте після їх застосування комахи швидко припиняють живлення і пошкодження рослин. Крім того, біопрепарати проявляють післядію у наступних поколіннях шкідника: в імаго, що вижили після обробки, знижується плодючість, зменшується відродження гусені, відмічається вища їх смертність, що в подальшому послаблює їх життєздатність.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника.

Згідно ст. 12, ст. 47 Закону України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної влади та приватними особами.

Тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення цього шкідника. Лише співпраця на усіх рівнях дасть можливість не допустити розповсюдження шкідника та вчасно провести заходи для його знищення.

Державний фітосанітарний інспектор, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Світлана Міньок.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь