Заходи профілактики грипу птиці

Дата: 12.10.2021 09:40
Кількість переглядів: 1205

У зв’язку з повідомленням у засобах масової інформації про масову загибель дикої перелітної птиці на озері Сиваш в районі Арбатської стрілки та відповідно до Розпорядження Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області від 03.10.2021 № 33-р Березанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує щодо необхідності дотримання Ветеринарносанітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309.

З метою запобігання занесення збудника грипу, необхідно дотримуватися слідуючих вимог:

  • утримувати птицю у загороджених майданчиках;
  • не випускати птицю за територію присадибної ділянки;
  • не допускати контакту свійської птиці у відкритих водоймах із дикою водоплавною птицею;

Для профілактики захворювань птиці власник повинен забезпечити комплекс заходів, які сприяють збереженню птиці в особистому господарстві:

  • дотримання норм щільності птиці у вольєрі, пташнику;
  • належна годівля птиці, своєчасне прибирання годівниць;
  • дотримання основних параметрів мікроклімату, вентиляції, освітленості в приміщенні;
  • дотримання зоогігієнічних умов утримання птиці;
  • проведення своєчасного видалення посліду та дезінфекції сідала, кліток, приміщень, обладнання та інвентарю;
  • своєчасне виявлення та знищення ектопаразитів і мишеподібних гризунів у приміщенні;
  • забезпечення достатньою кількістю питної води, своєчасна заміна води та миття поїлок.

Використовувати водк з відкритих водоймищ для напування птиці ЗАБОРОНЕНО.

З метою запобігання занесенню збудників інфекції на територію особистого селянського господарства придбання інкубаційних яєць, добового молодняку тощо здійснюється тільки за наявності відповідних ветеринарних документів в осіб чи підприємців, які реалізують птахопродукцію.

Грип птиці – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням , септицемією, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишковоготракту, великої загибеллю птиці.

До хвороби сприйнятливі кури, качки, індички, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани , горобці , лебеді , чайки.

У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може перебігати з ознаками ураження респіраторної системи ШКТ. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентним носієм збудника грипу з відсутн іми вираженням клінічними проявами. Молодняк водоплавної птиці хворіє грипом важко , з відходом до 80%.

Окрім того, віруси пташиного грипу можуть інфікувати людей і деякі види тварин. Джерело інфекції є хвора та перехворіла птиця, вірусоносійство у якої може тривати до 2-3 місяців. Основними є повітряно-капельний шлях передачі збудника.

У період гострого перебігу хвороби у птиць-несучок інфекції може передаватися трансоваріально зараження відбувається через повітря, інфікований корм , яйця, воду , інвентар. Збудник передається комарами , пухопереїдами та гризунами.

Люди інфікуються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки. Тому єдиним надійним захистом від поширення інфікування вірусом пташиного грипу у цей час є знищення всіх інфікованих птахів.

У випадку захворювання, чи загибелі домашньої птиці звертайтесь до ветеринарної лікарні Березанського району, для встановлення діагнозу за тел.: 2-14-71.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь