Пошук

Як підтримати дитину в кризовій ситуації?

Дата: 15.04.2022 13:47
Кількість переглядів: 267

Наводимо 10 порад від Дитячого фонду ООН:

  1. Говоріть і слухайте. Спеціалісти радять батькам знаходити час та уважно слухати розповіді дітей про те, що вони відчувають і думають. Роз’ясніть відомі вам факти та надавайте дітям правдиву інформацію (з урахуванням вікових особливостей) про ситуацію, в якій опинилася країна в цілому та ваша родина, зокрема.
  2. Дозвольте емоціям бути. Розповідайте про свої почуття та поясніть дитині, що боятися, переживати, плакати — це нормально. Проте надалі важливо стабілізуватися і відволіктися буденними справами настільки, наскільки це можливо.
  3. Плануйте майбутнє. Мрійте та плануйте разом, обговорюйте з підлітками, що ви зробите одразу, як настане мир. Такі роздуми та розмови надихають і стабілізують.
  4. Обіймайтеся. Фахівці радять обіймати свого підлітка та інших членів сім’ї не менше 8 разів на день. Тактильний контакт вкрай важливий в умовах невизначеності і стресу.
  5. Подивіться разом улюблені фільми. Це можна зробити, навіть перебуваючи в укритті. Обирайте життєствердні фільми, які дарують надію, обговорюйте побачене. Нагадуйте дитині, що після найтемнішої ночі настає ранок.
  6. Читайте вголос. На думку психологів, спільне читання вголос дає відчуття захищеності та спокою. Читайте разом книжку, яку ви вже добре знаєте, або нову, до якої ніяк не доходили руки.
  7. Хваліть і робіть акценти на досягненнях дитини. Звертайте увагу навіть на незначні досягнення. Вселяйте підлітку віру у свої сили та пропонуйте підтримку.
  8. Заохочуйте спілкування дитини з однолітками. Для більшості підлітків спілкування з друзями є дуже важливим. Сприяйте цьому, розкажіть дитині, як вона може підтримати друзів, яким важко впоратися з емоціями.
  9. Долучайте підлітків до допомоги іншим. Але робіть це за умов максимальної безпеки. Розкажіть дитині, як саме можна допомогти, підтримати інших, долучайтеся до допомоги разом з нею. Водночас поясніть дитині, що пріоритетом повинна бути її безпека.
  10. Будьте уважними до змін у поведінці дитини. Спеціалісти радять звернутися за онлайн-консультацією до психолога, якщо стан дитини викликає занепокоєння.

Якщо ви відчуваєте, що не можете впоратися з емоційною напругою та обставинами, що склалися, не пускайте ситуацію на самоплин, краще відразу зверніться до фахівців.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь