Щодо безпечності харчових продуктів

Дата: 27.06.2022 13:07
Кількість переглядів: 197

Безпечність харчовиих продуктів (англ. Food safety) — є науковою дисципліною, яка описує обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження.

Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров'я.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов'язані. Небезпечні продукти харчування породжують порочне коло хвороб та недостатність харчування.

Сьогодні ланцюг поставок продуктів харчування носить міжнародний характер. Ефективна співпраця між урядами країн, виробниками і споживачами продуктів харчування сприяє забезпеченню безпеки харчових продуктів.

Україна, у тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки, але це питання не лише держави, а ще й особисто кожного з нас.

Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини.

Держава бере на себе зобов'язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні.

Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, у рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

Державний нагляд та контроль здійснюється Держпродспоживслужбою. Це велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки.

Особливу увагу зверніть на дотримання простих правил!

  • Сировина та готові харчові продукти транспортуються, приймаються, зберігаються та реалізуються з дотриманням температурного режиму!
  • При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.
  • При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності та умови зберігання. Це допоможе швидко та правильно розподілити продукти харчування.
  • Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні показники – загальний вигляд, запах та смак.
  • Зверніть увагу на таке: не потрібно вживати продукцію з вичерпаним терміном придатності, недотримання умов зберігання, порушенням цілісності упаковки, наявності сторонніх предметів, запахів та інше.

Березанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області. ВСІМ ДОБРА ! ДЯКУЄМО ЗА СПІВПРАЦЮ !


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь