Гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства

Дата: 22.07.2022 17:20
Кількість переглядів: 209

Гранти на висадку та облаштування нового саду, ягіднику, винограднику.

Фото без опису

Постановою КМУ від 21.06.2022 № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» затверджено Порядок надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства.

Гранти надаються для висадки та облаштування нового саду, ягіднику, винограднику площею від 1 до 25 гектарів з кількістю створених нових робочих місць від 6 до 250 в залежності від площі та виду насаджень.

Кошти надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

не більше 70 відсотків вартості проекту висадки насаджень — за рахунок гранту, але не більше встановленої суми на один гектар, а саме:

  • яблуня, груша, лохина та чорниця – 400,0 тис. грн.
  • ліщина велика (фундук) та ліщина звичайна, волоських горіх – 250,0 тис.грн.
  • ожина, суниця садова, виноград – 225,0 тис.грн.
  • малина – 190,0, тис.грн.
  • персик – 170,0 тис.грн.
  • аґрус, порічка – 150,0 тис.грн.
  • вишня, слива, абрикос, обліпиха, смородина – 140,0 тис.грн.

та не менше 30 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Реалізацію проекту висадки насаджень отримувач повинен здійснювати на землях, на які право власності та/або користування підтверджено належними правовстановлюючими документами на строк не менше семи років.

Строк реалізації проекту висадки насаджень не повинен перевищувати 12 місяців з часу отримання бюджетних коштів.

Отримати гранти мають право: суб’єкти господарювання — юридичні особи (крім юридичних осіб комунальної форми власності та суб’єктів господарювання державного сектору економіки) та фізичні особи — підприємці, які провадять діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур на землях, на які право власності та/або користування підтверджено належними правовстановлюючими документами, а саме:

  1. юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками та керівниками яких є виключно громадяни України;
  2. юридичні особи (фізичні особи - підприємці):
  • які станом на дату подання заяви фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України або на територіях, які включені до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • які не провадять господарську діяльність на території Російської Федерації;
  • які не віднесені до юридичних або фізичних осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідними рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, введеними в дію указами Президента України щодо застосування персональних (спеціальних) економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України «Про санкції»;
  • щодо яких не порушено справи про банкрутство та/або яких не визнано банкрутами, та/або які не перебувають на стадії ліквідації;
  • щодо яких відсутнє рішення суду, яке набрало законної сили, про притягнення до кримінальної відповідальності за корупційне правопорушення;
  • які не мають заборгованості перед бюджетом.

Для отримання гранту необхідно:

Подати заяву у паперовому вигляді до відділення уповноваженого банку, або сформувати заяву засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг Порталу Дія у довільній формі та додати проект висадки насаджень.

Подані заяви (разом із проектом висадки насаджень) протягом п’яти робочих днів передаються уповноваженим банком до Мінагрополітики.

На їх підставі Мінагрополітики протягом десяти робочих днів приймає рішення (наказ) про надання грантів та доводить його до отримувачів.

Це надає отримувачу право:

  • підписати у відділенні банку договір про надання гранту
  • відкрити рахунок (без права його використання на інші цілі, крім оплати рахунків для реалізації поданого проекту висадки насаджень)
  • здійснити переказ коштів своєї частки співфінансування на власний рахунок.

Уповноважений банк приймає від отримувача платіжне доручення про переказ коштів на витрати, пов’язані з реалізацією проекту висадки насаджень, за умови наявності на його рахунку не менше 30 відсотків суми, необхідної для перерахування.

У разі наявності таких коштів на рахунку одержувача, банк перераховує 70 відсотків суми платіжного доручення.

Оплата витрат, пов’язаних з реалізацією проекту висадки насаджень, проводиться на підставі рахунків-фактури (рахунок, квитанція, накладна тощо) та договору, укладеного між отримувачем і постачальником (продавцем) матеріалів. Такий договір обов’язково повинен містити положення щодо сплати штрафних санкцій постачальником (продавцем) за порушення ним строків постачання матеріалів.

Ключові вимоги до отримувача грантів

1. створити нові робочі місця (від 6 до 250 в залежності від площі та виду насаджень).

  • Після сплати уповноваженим банком 50 відсотків фактичної суми витрат на реалізацію проекту висадки насаджень отримувач повинен подати банку підтвердження офіційного працевлаштування кількості постійних працівників.
  • Після отримання та верифікації такої інформації банк продовжує оплату рахунків згідно з повною фактичною сумою витрат на реалізацію проекту висадки насаджень.

2. провадити підприємницьку діяльність після закінчення проекту висадки насаджень протягом не менше п’яти років та здійснювати протягом п’яти років після початку провадження діяльності до державного бюджету платежі (у розмірі 50% від гранту) у вигляді сплати податків та зборів, зокрема пов’язаних з працевлаштуванням працівників відповідно до проекту висадки насаджень.

У разі порушення отримувачем таких умов він зобов’язується повернути різницю між 50 відсотками фактично використаного гранту та фактично сплаченими податками та зборами внаслідок реалізації проекту висадки насаджень до державного бюджету не пізніше останнього робочого дня місяця, в якому спливає п’ять років з дати початку реалізації проекту висадки насаджень.

У разі коли отримувач коштів фактично сплатив податки і збори на суму не менш як 50 відсотків отриманого гранту раніше п’ятирічного строку, проект висадки насаджень підлягає зняттю з контролю, а відповідний договір вважається припиненим.

Крім того, реалізація проекту висадки насаджень підлягає зняттю з контролю, а відповідний договір вважається припиненим, якщо насадження повністю втрачені (загинули) внаслідок надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру, що виникла на відповідній території та класифікована за встановленим порядком.

Програма безповоротних грантів за цим напрямом передбачає залучення 4 млрд грн. Запланована площа посадок - 10 тис. га.

Довідково: форма заявки для отримання гранту визначена додатком 3 до Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь