Сміттєва проблема на селі. Або, чи насправді селянам немає що викидати

Дата: 06.03.2023 16:35
Кількість переглядів: 673

Справді, у сільських місцевостях доволі часто доводиться чути твердження "у мене немає сміття", "я все спалюю", "все закопую в землю". По-перше, у сучасному побуті доволі багато сполук, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба.

Фото без опису

Вже не один десяток літ проблемним у нашій області залишається питання збору та утилізації небезпечних відходів: тих, що містять важкі метали, отрутохімікати, окремі полімери. Немає підприємств, які надають такі послуги, немає полігонів для безпечного захоронення токсичних відходів.

Якщо хтось вперто не хоче цього розуміти, нехай не питає, звідки і чому так часто у молодих людей трапляються онкологічні захворювання, яких так раніше не було. Так, онкогенний слід Чорнобиля існує.

Але у нас у кожному селі – свій рукотворний "Чорнобиль" у вигляді скупчення побутового сміття практично скрізь: у лісосмузі, біля джерела, на березі лиману або ставку на цвинтарі.

Отже, поширене твердження про те, що у сучасній сільській приватній садибі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики. Утворюються – і у немалій кількості. Так , у сільській садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів ( від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати у якості добрива. Але нема можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної , приватного транспортного засобу, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук у будівельних матеріалах, фарбах тощо. Усе це неможливо безпечно утилізувати у садибі із використанням тих екологічно – дружніх практик. Тобто доволі велику частину побутових відходів доводиться вивозити із садиби для переробки і утилізації. Хоча не можна стверджувати, що екологічні проблеми зникли після того, як побутові відходи з села і розмістити на звалищі.

Правовий порядок поводження з відходами прописаний у згаданий у законах "Про відходи", "Про житлово – комунальні послуги", у Постанові КМУ від 10.12.2008 №1070 "Про затвердження Правил надання послуг з вивезення відходів". Якщо у кількох словах, як повинна працювати ця технологія – вивезення побутових відходів повинно здійснюватися відповідно до схеми санітарного очищення населених пунктів із забезпеченням роздільного збирання побутових відходів. Чи розроблені згадані схеми санітарного очищення у наших містах та селах та чи дотримуються на практиці? – далеко не скрізь. Чи здійснюється вивезення на основі роздільного збирання побутових відходів? Зазвичай – ні. Таке-сяке сортування проводиться вже на сміттєзвалищах – ні.

«Починати треба із себе, з громад»

Система контролю повинна існувати. А державна програма захисту навколишнього середовища має бути всебічною і добре фінансуватися. Вона має включати впровадження всіх можливих технологій і засобів задля поліпшення екологічної ситуації.

Надзвичайно важливою складовою програми має бути інформаційна кампанія, а також поряд з ефективною системою контролю має бути впроваджено систему мотивації для населення, оскільки основною ланкою в процесі збереження природного середовища й досягнення сталого розвитку є люди, мешканці того чи іншого міста, містечка, селища, села. І доки у більшості не сформується звичка дбати про природу, політична воля виглядатиме – як один воїн у полі. Маємо зрозуміти , що природа – це те, що ми отримали в спадщину від батьків та дідів, а те, що ми взяли в борг у своїх дітей.


Миколаївське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Підготувала: головний спеціаліст Ромасюк Л.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь