Якісна питна вода - запорука доброго здоров'я

Дата: 07.03.2023 11:35
Кількість переглядів: 554

Вода – найбільш поширена речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Протягом життя ми споживаємо в середньому 75 тонн питної води. У рідкому середовищі відбуваються процеси травлення і засвоєння організмом поживних речовин. Завдяки воді з організму виводяться шкідливі продукти обміну - сеча, піт, а з ними шкідливі речовини і токсини.

Фото без опису

Джерелом питного водопостачання в більшості населених пунктів є колодязі.

Що потрібно знати при облаштування колодязів? 

  • Колодязі слід розташовувати на незабрудненій території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод, на відстані не менше 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд і мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.
  • У радіусі 50 м від колодязів не можна миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.
  • Якщо джерело забруднення знаходиться вище за рельєфом , тоді відстань до колодязя повинна бути не меншою 80-100 м. Стінки колодязя (цямриння) повинні бути міцними, водонепроникними, укріплювати їх слід бетонними кільцями, камінням або деревиною.
  • Наземна частина колодязя має виступати на поверхню землі не менше 0.8 см.
  • Колодязь необхідно закривати кришкою і влаштовувати над ним навіс. Щоб не допустити забруднення води з поверхні, довкола колодязя влаштовують « глиняний замок» з добре вимішаної і пошарово утрамбованої глини або жирного суглинку глибиною 2 м і шириною 1 м. На « глиняний замок» насипають пісок і влаштовують тверде покриття з каменю , цегли, асфальту тощо у радіусі не менше 2.5 м і з ухилом 0.1 м від колодязя для відведення поверхневих вод.
  • Кращим способом піднімання води є електричні чи механічні насоси. Колодязі обладнані помпами , наглухо закриті й не забруднюються ззовні.

Щоб попередити інфікування через питну воду, необхідно дотримуватись елементарних правил:

  • для пиття найкраще використовувати бутильовану воду;
  • воду для споживання, приготування їжі та господарських потреб -
  • брати тільки з тих джерел, які періодично перевіряються лабораторним способом;
  • не пити воду з водопроводів, призначених для технічних цілей;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду шкідливі організми здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді.
  • не вживати воду з випадкових джерел.

З метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та інфекційних захворювань серед населення району пропонуємо своєчасно проводити очистку та дезінфекцію джерел водопостачання, дотримуватись санітарних розривів при виборі ділянки для облаштування колодязів. Це допоможе зберегти відповідну якість води в криницях та відмінний стан вашого здоров’я! Обережно ставтеся до вибору джерела питної води! Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!


Березанське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь