Я бомжів навіть торкатися не буду: як начальник відділу соціального захисту відреагувала на прохання провести роботу з безпритульною жінкою-громадянкою України

Дата: 04.04.2023 00:53
Кількість переглядів: 2863

Припущення не без підстав - начальник відділу соціального захисту сім'ї, дітей та молоді Коблівської сільської ради має почуття завищеної самооцінки та негуманні погляди до людей, які перебувають у складних життєвих ситуаціях і які, як ніхто інший, потребують допомоги та соціального захисту. Цей висновок - це результат спостереження та безпосереднього робочього спілкування.

Неодноразово було помічено, що Раїса Василівна сторониться людей, які знаходяться нижче по соціальним сходам, ніж вона сама і випадок, зміст якого розкривається в цій публікації, лише підтверджує це спостереження.


З 27 березня мешканці Коблеве помічають немісцеву безпритульну жінку, яка у пошуках їжі та інших засобів виживання обходить одні й ті самі маршрути нашої місцевості. Хтось допоможе іжею або копійчиною, хтось ні. Хтось підтримає добрим словом, а хтось примарно цурається її як прокажену, боячись забруднити почуття власної манії соціальної величності. Хтось важає спілкування з безпритульною людиною негідним та сприймає її як соціально-неприйнятну. Хтось проявляє співчуття властиве людині з високим моральним рівнем. А хтось демонструє зовсім протилежні якості незважаючи навіть на те, що через посаду повинен мати високі показники соціальної моралі.

Жінка про яку йдеться, явно має деякі психічні розлади. Чому вона залишилась на вулиці не зовсім зрозуміло. Що сталося – цей пазл зібрати складно та ще складніше отримати всі відповіді. Але факт залишається фактом – вона на вулиці, в холоді, без їжі, без медичного обслуговування та психологічної підтримки. 

Нам вдалося підшукати тимчасову можливість виспатися з дахом над головою - одна з місцевих мешканок готова прийняти людину. Також працюємо і в плані пошуку хоч якоїсь для неї роботи. І дещо в нас виходить.

Але так сталося, що жінка зникла з поля зору ініціативної групи, яка сприяє пошуку, хай навіть, тимчасових житла і роботи. І ось вчора надійшла інформація про те, що безпритульна знаходиться неподалік сільської ради, але перебуває в стані стійкого стресу - плаче від безвихідної ситуації і не бачить шляхів вирішення проблем, що в неї виникли. Автор цієї публікації саме в цей час не знаходився в Коблеве і не було можливості відразу підійти на місце, де знаходилась жінка, щоб знову встановити контакт і проводити її до людини, яка готова тимчасово в себе прийняти. Було зроблено дзвінки одній, другій, третій людині з проханням підійти до жінки і просто поговорити, попросити нікуди не йти і дочекатися допомоги або супроводити її до мешканки Коблеве, яка готова надати дах над головою.

Але когось не було на місці, хтось був зайнятий, хтось проігнорував прохання. У зв'язку з чим, крім відповідних висновків, було зроблено дзвінок начальнику відділу соцзахисту Коблівської адміністрації з проханням направити туди людину, яка, як мінімум, передасть інформацію про те, щоб жінка нікуди не йшла з того місця. Максимум – поговорити, заспокоїти її, надати психологічну допомогу та проводити до людини, яка готова тимчасово прийняти її до себе. Раїса Василівна відповіла, що вільних людей в ​​неї зараз немає, а сама вона навіть не буде бомжів і торкатися. До того ж, вона теж зайнята і взагалі в неї немає часу. Це був дуже жорсткий вислів як для працівника відділу соціального захисту нашої громади. І ще жорсткіший, як для начальника такого відділу.

Одразу згадався випадок 2021 року, коли кілька тижнів молодий чоловік з розладом психіки, мешканець Закарпатської області, прожив у холодну пору року просто неба на Коблівській автостанції, ночував там і жебракував. І всі спроби привернути увагу відділу соціального захисту Коблівської сільської ради, а насамперед його начальника, абсолютно жодних успіхів не мали. І якби не ця ж ініціативна група та фінансова допомога нашого депутата Олега Костянтиновича Боза, то невідомо, чим би вся ситуація закінчилась і чи була б взагалі живою ця молода людина.

Але начальник відділу соціального захисту не вважала за потрібне навіть навести довідку з цієї нагоди - що і як. Проявляла таку собі бездіяльність, маючи достатній адміністративний ресурс для ефективного вирішення проблеми. Мабуть принцип "не торкатися бомжів" переважає над покликанням працівника структурного підрозділу соціальної допомоги Коблівської сільської ради. Але ніхто не просить у прямому розумінні торкатися таких людей.

Виходячи із змісту проблеми, що розглядається у цій публікації, також хочеться зазначити, що існує запитання у мешканців Коблівської громади, а зокрема самого Коблеве, стосовно відповідності професійних якостей начальника відділу соціального захисту сім'ї, дітей та молоді Коблівської сільської ради займаній посаді. Це має відношення і з приводу видачі гуманітарної допомоги, і з приводу людей, які плачуть біля дверей кабінету вказаного відділу намагаючись хоч якось привернути увагу як до себе, так і до своїх прав та законних інтересів.

Хочеться, у т.ч. нагадати, що у відділі соціального захисту сім'ї, дітей та молоді навіть не працює контактний телефон, на який громадяни можуть зателефонувати. І це сьогодні, коли робота цього відділу є одним із найважливіших напрямів усієї діяльності органу місцевого самоврядування. Співробітники пропонують бабусям/дідусям використовувати Вайбер і Телеграм для отримання необхідної інформації. Так, користуватись Телеграм та Вайбер бабусям з дідусями. Виникає просте, але закономірне питання - чи всі є адекватними в цьому відділі, якщо навіть не всі вони самі, мають достатні елементарні навички роботи з електронною поштою.

Також є думка, що людина, яка обіймає посаду начальника відділу соціального захисту сім'ї, дітей та молоді Коблівської сільської ради, має бути, по-перше, безпосередньо мешканцем самої Коблівської громади. По-друге, це має бути людина, яка у своєму світогляді дотримується гуманних поглядів щодо інших людей незалежно від їхнього соціального статусу та фінансового положення.


 Головний редактор офіційного веб-сайту Коблівської громади Сергій Сизухін.

 

Корисне та цікаве: Правила етичної поведінки державних службовців


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь