Пошук

Туберкульоз - небезпека яка стосується кожного

Дата: 05.04.2023 20:40
Кількість переглядів: 1556

В Україні триває війна, а це ще більше додає ризиків поширення різноманітних інфекційних захворювань, туберкульоз не виключення. Міграція населення, скупченість, нестабільність в країні, економічні негаразди, бідність-це ті фактори, які можуть спровокувати поширення туберкульозу.

Щороку 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ще у 1993 році оголосила туберкульоз національним лихом.

Туберкульоз – найдавніше інфекційне захворювання, яке займає одне з перших місць в світі по смертності та інвалідизації серед населення. Збудник туберкульозу – мікобактерія (паличка Коха). Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму (з активним актеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання або хворої на туберкульоз тварини (переважно корови), тому можливе зараження при вживанні не кип’яченого молока. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи.

Несприятливі чинники – погані житлові умови, неповноцінне харчування, брак якісної питної води, стреси, недосипання, зниження імунітету внаслідок перенесених інших хвороб, низька санітарна культура населення, шкідливі звички збільшують ризик зараження і розвиток тяжкого захворювання.

В природних умовах мікобактерії туберкульозу стійкі до факторів зовнішнього середовища і зберігають життєздатність на протязі кількох місяців. В рідкому середовищі МБТ гинуть при кип’ятінні через 5 хвилин, а в сухій мокроті при температурі 1000С – через 45 хвилин. Під впливом сонячних променів вони гинуть через 1–2 хвилини, а в мокроті – через 4 години. Під впливом дезінфікуючих засобів (дезактин, хлорантаін) МБТ гинуть через 3-5 годин. МБТ є небезпечним та стійким збудником, який викликає серйозне захворювання, строки лікування якого тривають від 6 до 24 місяців.

Характерні симптоми туберкульозу: поступовий початок захворювання протягом кількох тижнів, інколи — місяців; зниження працездатності, загальна втомлюваність; незначний підйом температури тіла до 37–37,2° С, при важких формах — виражена лихоманка; підвищена пітливість вночі; зниження маси тіла без «визначеної» причини; кашель понад 2 тижні, періодичний, як правило з мокротинням; задишка (утруднене та прискорене дихання); кровохаркання. При будь яких проявах погіршення стану здоров`я потрібно негайно звертатися до лікаря. Успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Профілактика туберкульозу:

  • дотримуватися повноцінного та раціонального харчування;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • дотримуватися режиму праці та відпочинку;
  • уникати стресів;
  • вести активний спосіб життя і частіше перебувати на свіжому повітрі.

Найкращим захистом від туберкульозу є профілактичні щеплення, які проводяться на 3-5 добу після народження дитини.

Для ранньої діагностики туберкульозу для дітей віком від 4-ох до 15 років обов’язковим є щорічне проведення реакції Манту (туберкулінодіагностика). Для дітей віком від 15 років та дорослих обов’язковим є щорічне флюорографічне обстеження.

Вчасне обстеження та вчасно розпочате лікування може врятувати життя, адже туберкульоз виліковний! Ваше здоров’я та ваше життя у ваших руках!


Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь