Захистіть бджоли від пестицидів

Дата: 28.04.2023 01:06
Кількість переглядів: 870

Фото без опису

Захистіть бджоли від пестицидів

 З початком  відновлення вегетації рослин, особливо в період цвітіння основних медоносів –багаторічних насаджень, ріпаку, соняшнику, люцерни та інших с/г культур і медоносів природного травостою   і внаслідок широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема пасічників охорони і захисту бджіл від отруєнь пестицидами, або хімічного токсикозу.  Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення обробок пестицидами у денний час в період масового льоту бджіл, обробітку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння. При цьому пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром, пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція.

Щоб уникнути   випадків загибелі бджіл управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в  Миколаївській області нагадує сільгоспвиробникам, які застосовують пестициди, що згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» вони  зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. У попередженні має бути вказана точна дата обробки інсектицидами, місце обробки, культура, що обробляється, назва препарату та ступінь його токсичності для бджіл. Окрім того, сільгоспвиробнику забороняється обробка медоносів під час цвітіння та масового льоту бджіл. При використанні небезпечних для бджіл препаратів сільгоспвиробникам радять також використовувати репеленти, аби бджоли не летіли на оброблене поле. Не можна забувати, що бакові суміші деяких пестицидів більш небезпечні для бджіл, ніж кожний препарат окремо.  Перевищення встановленої норми витрати, збільшення концентрації робочого розчину може значно підвищити клас небезпечності препарату. Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл. Згідно Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів » всі роботи з пестицидами і агрохімікатами потрібно проводити в ранкові (до 10) і вечерні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою повітря не нижче +10 градусів.

У свою чергу пасічники після такого попередження мають закрити свої вулики на період від доби до п’яти діб (в залежності від рівня токсичності інсектициду) для того, аби бджоли не отруїлися, оскільки навіть після обробки поле деякий час може бути небезпечним для бджіл, оскільки деякі інсектициди мають фумігаційну або контактну дію. Власники пасік  повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок.   

 Відповідно до ст. 20 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» та ст. 21 ЗУ «Про захист рослин» порушення законодавства     тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Міньок С.

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь