Масштабні підтоплення та осушення великих територій, які відбуваються унаслідок руйнування Каховської ГЕС несуть за собою ризик масового захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ).

Як відбувається зараження кишковими інфекціями❓

Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

ℹ Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій - здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.

🤕 Ознаки захворювання:

Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу - висока температура.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

✅ для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;

✅ не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

✅ воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

✅ кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;

✅ молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

✅ овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;

✅ для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;

✅ не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

✅ суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;

✅ всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;

✅ ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

⚠ Увага! При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

Дізнайтесь більше на сайті ЦГЗ 👉 bit.ly/42AHO37

За інформацією Центр громадського здоров’я України.