ЩОДО ЙМОВІРНОЇ ЗАГРОЗИ ЗДОРОВ’Ю ТВАРИН ТА ЛЮДЕЙ В НАСЛІДОК ЗАТОПЛЕННЯ СУХОДОЛУ!

Дата: 16.06.2023 13:25
Кількість переглядів: 195

Фото без опису

 

📢 Пошкодження Каховської ГЕС спричинило виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної з затопленням територій суходолу. Велика вода може затоплювати місця захоронень сільськогосподарських тварин (скотомогильники), кладовища, сміттєзвалища, склади з міндобривами та хімічними речовинами, нафтопродуктами тощо, також може нести в собі трупи різних тварин, що може негативно вплинути на здоров’я людей, тварин в тому числі аквакультури.

 

 

❗ Для запобігання виникненню та поширенню інфекційних захворювань серед людей та тварин на підтоплених територіях, необхідно:

 

❌ відмовитись від  споживання продуктів харчування, які були підтоплені водою, а тваринам не давайте кормів які також були підтоплені водою;

 

❌ не збирати та не ловити рибу у відкритих водоймах, до яких потрапила забруднена вода,  з метою її споживання, тощо;

 

❌ не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійна торгівля) так продукти є небезпечними для здоров’я оскільки, не проходять необхідного контролю за показниками безпечності.

Велика вода, може розмивати на своєму шляху місця захоронень сільськогосподарських тварин, відповідно може нести в собі збудника сибірки – особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських,  домашніх і диких тварин,  а також людей.

Потрапивши в   ґрунт,   за   сприятливих   умов  (температура зовнішнього середовища не нижче 12 (град.) збудник утворює  спору. У  споровій  формі  він  може перебувати в грунті необмежений час, лишаючись  життєдіяльним   і   зберігаючи   патогенність.   Ґрунт, заражений  бацилами  сибірки,  тривалий  час  (70  і більше років) залишається  збудником  інфекції  для  сприйнятливих  тварин   або людини.

 

❗Одним з основних заходів профілактики сибірки серед тварин є їх профілактичне щеплення, які здійснюють спеціалісти державних установ ветеринарної медицини області.

 

☝️ Крім того:

 

❌ не виганяйте на пасовища, особливо в місця підтоплень, не щепленої проти сибірки худоби;

 

❌ не здійснюйте заготівлю сіна для тварин у місцях підтоплень.

 

❗️ Про підозру у захворюванні тварин, невідкладно повідомляйте спеціалістів державних установ ветеринарної медицини при цьому максимально обмежити контакт з даною тваринною.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь