Інфекції, викликані Escherichia coli - Інфекційні захворювання - MSD Manual Professional Edition

Дата: 22.06.2023 17:54
Кількість переглядів: 3178

Фото без опису

Грам-негативна бактерія Escherichia coli є найбільш численним аеробним коменсальним резидентом товстого кишечника. Деякі штами викликають діарею, і всі вони можуть викликати інфекцію, коли проникають у стерильні ділянки (наприклад, сечовивідні шляхи). Діагноз виставляється за результатами стандартних посівів. Визначення токсинів може допомогти визначити причину діареї. Лікування антибіотиками проводиться з урахуванням результатів визначення чутливості мікроорганізмів. При інфекціях, викликаних ентерогеморагічними штамами E. coli, антибіотики не показані.

Фото без описуЗахворювання, викликані E. coli

🔹  Інфекція сечовивідних шляхів (ІСШ; найчастіше)

🔹  Кишкова інфекція (певні штами)

🔹  Інвазивна інфекція (рідко, за винятком новонароджених)

🔹  Інфекція в інших місцях

Найчастіше E. coli викликає інфекції сечовивідних шляхів, які зазвичай є висхідними (тобто з промежини через уретру). E. coli також можуть викликати простатит і запальне захворювання органів малого тазу.

E. coli заселяють шлунково-кишковий тракт у нормі, однак деякі штами отримали гени, які дозволяють їм викликати кишкову інфекцію. При споживанні такі штами можуть викликати діарею:

🔶  Ентерогеморагічні: ці штами (включаючи серотип O157:H7 та інші) продукують кілька цитотоксинів, нейротоксинів та ентеротоксинів, включаючи шигатоксин (веротоксин), та викликають криваву діарею, в 2–7 % випадків розвивається гемолітико-уремічний синдром. Зараження такими штамами найчастіше відбувалося при споживанні недовареного яловичого фаршу, але також вони можуть отримуватися від інфікованих людей фекально-оральним шляхом, коли гігієна є недостатньою.

🔶 Ентеротоксикогенні: ці штами можуть викликати водянисту діарею, особливо у немовлят і мандрівників (діарея мандрівників).

🔶  Ентероінвазивні: ці штами можуть викликати запальну діарею.

🔶  Ентеропатогенні: ці штами можуть викликати водянисту діарею, особливо у немовлят.

🔶  Ентероагрегативні: деякі штами стають потенційно важливими причинами стійкої діареї у хворих на СНІД і дітей у тропічних районах.

Інші штами можуть викликати позакишкову інфекцію, якщо порушуються нормальні кишкові анатомічні бар’єри (наприклад, через ішемію, запальне захворювання кишечника, дивертикуліт товстої кишки або травму), у цьому випадку мікроорганізм може поширюватися на сусідні структури або проникати в кровотік. Також виникають гепатобіліарні, перитонеальні, шкірні та легеневі інфекції. Бактеріємія E. coli також може виникати без очевидних вхідних воріт.

У новонароджених, особливо недоношених дітей, часто зустрічаються викликані E. coli бактеріємія та менінгіт (спричинені штамами з капсульним антигеном K1, маркером нейроінвазивності).

Діагностика інфекцій, викликаних E. coli

 

📌 Посів

На посів надсилаються зразки крові, калу або іншого клінічного матеріалу. У разі підозри на наявність ентерогеморагічного штаму необхідно повідомити про це лабораторію, оскільки потрібні спеціальні поживні середовища.

Лікування інфекцій, викликаних E. coli

 

📌 Різні антибіотики залежно від локалізації інфекції та результатів визначення чутливості мікроорганізмів

Лікування інфекцій, викликаних E. coli, слід починати емпірично, беручи до уваги локалізацію та ступінь тяжкості інфекції (наприклад, легка інфекція сечового міхура, уросепсис), а потім змінювати його на основі результатів визначення чутливості до антибіотиків. Багато штамів є стійкими до ампіциліну та тетрациклінів, тому слід використовувати інші препарати. До них належать піперацилін, цефалоспорини, карбапенеми, фосфоміцин, нітрофурантоїн, аміноглікозиди, триметоприм/сульфаметоксазол (TMП/СMК) і фторхінолони.

Для контролю джерела інфекції може знадобитися хірургічне втручання (наприклад, для відведення гною, санації некротичних уражень або видалення сторонніх тіл).

Шлунково-кишкову інфекцію, викликану ентерогеморагічною E. coli (EHEC) антибіотиками не лікують.

Офіційні рекомендації з клінічної практики:Резистентність до препаратів

Окрім стійкості до ампіциліну та тетрацикліну, E.coli стають все більш стійкими до TMП/СMК і фторхінолонів. Крім того, мультирезистентні штами, які виробляють бета-лактамази широкого спектру (БЛШС), є важливою причиною негоспітальної інфекції сечовивідних шляхів і сепсису. Бета-лактамази широкого спектру можуть гідролізувати більшість бета-лактамів, у тому числі пеніциліни та цефалоспорини широкого спектру дії та монобактами, але не карбапенеми (іміпенем, меропенем, дорипенем, ертапенем).

Фото без описуДля лікування E.coli, що продукує бета-лактамази широкого спектру, слід призначати карбапенеми та новіші комбіновані препарати бета-лактамів з інгібіторами бета-лактамази.

E.coli також отримала гени резистентності, які кодують бета-лактамази AmpC, серинові карбапенемази та металокарбапенемази. Тетрацикліноподібні препарати (наприклад, тайгециклін, еравациклін) і цефідерокол (ін'єкційний сидерофорний цефалоспорин) також активні проти штамів, що виробляють бета-лактамази широкого спектру, а також проти штамів, що виробляють бета-лактамазу AmpC, серинкарбапенемазу та металокарбапенемазу. Фосфоміцин володіє активністю проти мультирезистентних штамів і є пероральною альтернативою для лікування інфекцій нижніх відділів сечовивідних шляхів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь