Небезпека цитробактерної інфекції для здоров’я дітей і людей похилого віку

Дата: 22.06.2023 18:09
Кількість переглядів: 369

Фото без опису

Фото без описуКишкова цитробактерна інфекція – гостре інфекційне захворювання, переважно травного тракту, яке спричинюється умовно-патогенними бактеріями роду Citrobacter. Джерелом інфекції є хворі і бактеріоносії. Заразитись можна і від домашніх тварин. Інфекція передається переважно харчовим шляхом (молоко, молочні продукти, масло, кондитерські вироби, м`ясо тварин і птиці тощо).

У кишківнику  дитини  формується кишкова мікрофлора, представниками якої є біфідо- і лактобактерії, кишкова паличка з нормльними властивостями, завдяки яким і підтримується повноцінний склад кишкового середовища і дитина відчуває себе здоровою, а також умовно-патогенні ентеробактерії – синегнійна паличка, стафілококи, клебсієла, цитробактер, протей, ентеробактер, що можуть викликати різноманітні шлунково-кишкові розлади, якщо кількість їх  перевищуватиме норму.

Фото без описуПричинами захворювання грудних дітей є вживання неякісної їжі в період прикорму і недотримання батьками стандартів гігієни. У дітей раннього віку з ослабленим імунітетом інфекція передається контактно-побутовим шляхом через руки людей, які доглядають за малюками, через інфіковані предмети вжитку (іграшки, соски, білизну тощо). Зустрічаються спалахи захворювання і серед дітей старшого віку. Виражена сезонність – літньо-осіння.

В ослаблених дітей раннього віку захворювання проявляється по типу ентероколіту. Провідним симптомом є гарячка, симптоми отруєння (токсикозу), помірно виражені кишкові розлади. Випорожнення з домішками слизу, і дуже рідко крові.

При харчовому отруєнні  бактеріями роду Цитробактер (гастроентерит) захворювання проявляється через декілька годин після вживання інфікованої їжі з появою загального недомагання, головного болю, підвищення температури, часом і до 38,5°, дискомфорту і болю в  ділянці шлунку, нудоти і блювання, що періодично посилюються і щезають, рідких випорожнень до 2-5 разів на добу, (у грудних дітей  зі слизом, позеленінням через кожні дві години), спостерігається  обкладення білим нальотом язика, бурчання по ходу кишечника.

Фото без описуНебезпека такого дисбактеріозу полягає в короткочасному неспокої дитини. Періоди капризності можуть повторюватися раз на 3-4 доби. Необхідно відразу звернутися до спеціаліста.  Діагноз цитробактеріозу підтверджується по факту визначення в аналізі калу дитини мікроорганізму Цитробактер. При підтвердженні діагнозу необхідно звернутись до лікаря.

Безвідповідальне ставлення до здоров’я дитини загрожує генералізованими формами хвороби, менінгітом і ураженням сечовивідних і жовчогінних шляхів. Цитробактер може викликати спалахи гастроентеритів і токсикоінфекцій, внутрішньолікарняні інфекції, менінгіти, абсцеси мозку, урологічні захворювання, гнійні інфекції і сепсис у дітей та людей похилого віку.

Бережіть себе та дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь