Запобігання виникнення пожеж на відкритих територіях!

Дата: 28.06.2023 17:35
Кількість переглядів: 423

 

Фото без опису

Фото без опису З метою попередження виникнення численних пожеж на відкритих територіях Миколаївське РУ ГУ ДСНС звертається до громадян із вимогою не спалювати суху рослинність у пожежно-небезпечний період і дотримуватись чинного законодавства.

Упродовж цього періоду в природних екосистемах виникає безліч пожеж, які завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для тваринного і рослинного світу, а нерідко й для людей, та можуть призвести до некерованих надзвичайних ситуацій.

Фото без описуУ зв’язку з цим нагадуємо населенню про дотримання основних правил пожежної безпеки:
🔹 не спалюйте суху траву або листя на присадибних ділянках, це може перерости у неконтрольоване горіння;
🔹 організовуйте протипожежні розриви між очеретом та садовими ділянками;
🔹 не організовуйте складання легкозаймистих матеріалів поблизу очерету;
🔹 очищайте місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля та не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд;
🔹 не залишайте без нагляду розпалені багаття та не дозволяйте дітям розводити вогнища;
🔹 при сильних поривах вітру відмовтесь від розпалювання вогнища;
🔹 залишаючи місце відпочинку, обов’язково загасіть вогнище водою чи піском до повного припинення горіння або тління;
🔹 проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки.
Фото без опису Щоб уникнути лісових пожеж, дотримуйтесь наступних правил:

❌ не розводьте багать у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;
❌ намагайтесь не палити в лісі, не кидайте недопалки та непогашені сірники на землю;
❌ не викидайте предмети із залишками паливно-мастильних матеріалів, не експлуатуйте техніку та автомобілі з несправною паливною системою;
❌ не випалюйте суху рослинність на землях лісового та природно-заповідного фондів, на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;
❌ не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях, не підпалюйте їх;
❌ забороняється використання в лісі піротехніки та інших вибухових і пожежонебезпечних речовин;
❌ забороняється відвідувати ліс у пожежонебезпечний період.
Фото без описуДії під час пожежі:

🔹 не панікуйте та не приймайте поспішних рішень;
🔹 обов’язково повідомте пожежну службу за тел.: «101»;
🔹 незначний вогонь спробуйте загасити водою, ґрунтом, піском або щільною тканиною;
🔹 з небезпечної зони виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;
🔹 будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони загрожують падінням та можуть травмувати.
Фото без описуНагадуємо, що за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також спалювання стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення передбачено відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Шановні громадяни!
Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, звалищах - негайно телефонуйте за номером «101». Пам'ятайте, що тільки дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

Фото без опису

Фото без опису Миколаївське РУ ГУ ДСНС звертається до мешканців громади та наголошує на суворому дотриманні правил пожежної безпеки:

📌 Господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях за містом, не спалюйте суху рослинність, не розкладайте багаття у лісах, на торфовищах, утримайтеся від куріння та користування відкритим вогнем у зазначених місцях!

📌 Пам’ятайте, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах здатен навіть непогашений сірник або недопалок, залишений на сухій трав’янистій підстилці!

📌 Не забувайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як, руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин а також неконтрольоване поширення вогню!

📌 Випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками поширення вогню на розташовані поруч будівлі, торфополя та лісові насадження, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я!

📌 Пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити, засипаючи піском чи заливаючи водою. Якщо ж впоратися самотужки неможливо або пожежа вже набула значних розмірів, негайно телефонуйте за номером «101»!

📌 Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101»!

 Пам’ятайте, що за несанкціоноване випалювання сухої рослинності законодавством України передбачена адміністративна відповідальність!

Бережіть Україну та її природу!!!

Фото без описуМиколаївське РУ ГУ ДСНС наголошує на тому, що відповідно до пункту 2 статті 19 Кодексу цивільного захисту України (далі - КЦЗУ) до повноважень органів місцевого сомоврядування належить питання щодо забезпечення пожежної безпеки на відповідних територіях та об'єктах. Також, згідно пункту 1 статті 55 КЦЗУ діяльність із забезпечння пожежної безпеки є складовою виробничої та іншої діяльності посадових осіб і працівників підприємств, установ й організацій.

Разом з цим, згідно з пунктом 2 статті 55 КЦЗУ забезпечення безпеки покладається на власника (власників) земельної ділянки та іншого об'єкта   нерухомого майна або наймачів (орендарів) земельної ділянки та іншого об'єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором найму (оренди), а також на керівника (керівників) суб'єкта господарювання.

Фото без описуДодатково повідомляємо, що відповідно до ст. 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на земелях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімуві доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімувів доходів громадян, самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподаткованих мінімуві доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподаткованих мінімувів доходів громадян.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь