Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною

Дата: 25.07.2023 17:10
Кількість переглядів: 201

Фото без опису

Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам визначено Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 No 1105 в редакції Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”” від 21.09.2022 р. No 2620 (далі — Закон No 2620).
 

Фото без опису Допомога по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною, дитиною віком до трьох років та дитиною-інвалідом до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) та виплачується з першого дня непрацездатності за рахунок коштів Пенсійного фонду України (Стаття 15 Закону No 2620).

Підставою для призначення допомоги по догляду за хворою дитиною є виданий у встановленому порядку або сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності.

Листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд за хворою дитиною. Зрозуміло, що це має бути офіційне працевлаштування для того щоб мати статус застрахованої особи.

Порядок видачі паперових листків непрацездатності для догляду за хворою дитиною визначає Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 No 455. 

Оформлення електронних лікарняних регулюється Порядком видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 No 1234.
Листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років формується (видається) на період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше ніж на 14 календарних днів. Після 14 днів лікарняний вже не виписується, а видається медична довідка, яка є підставою для того щоб отримати на роботі відпустку без збереження заробітної плати.
При стаціонарному лікуванні хворої дитини листок непрацездатності формується (видається) на період, коли дитина потребує індивідуального догляду за висновком лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК). Строк у цьому випадку може бути не до кінця перебування дитини у лікарні, а лише до того часу поки комісія визначить доцільним індивідуальний догляд.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною виплачується, якщо дитина ще не досягла 14 років. Але слід пам’ятати, що законодавством передбачено також виплату цієї допомоги по догляду за хворим членом сім’ї і відповідно, якщо дитині більше 14 років, застрахована особа має право отримати ці виплати. Водночас строк лікарняних, а відповідно і розмір виплат будуть значно меншими.

Листок непрацездатності для догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі за дитиною, якій уже виповнилось 14 років, видають на строк до 3-х днів. Але залежно від побутових обставин та важкості перебігу захворювання, термін може бути подовженим до 7 днів. Для догляду за дитиною, яка має статус постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС, лікарняний видається на весь період її хвороби, включаючи санаторно- курортне лікування.

У разі хвороби двох або більше дітей у сім'ї одночасно для догляду за ними видається один лікарняний. Якщо в періоді звільнення від роботи по медичній довідці за хворою дитиною захворіла друга дитина або виникло нове (не пов’язане з попереднім) захворювання у першої дитини, то довідка закривається і видається новий лікарняний.

У разі хвороби (пологів) матері, опікуна або іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років чи виховує дитину з інвалідністю до 18 років, листок непрацездатності видають іншій працюючій особі, яка доглядає за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю до 18 років на період, коли мати за медичним висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною, а також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за дитиною НЕ надається за період перебування застрахованої особи:

  •  у щорічній (основній чи додатковій) відпустці;
  •  відпустці без збереження заробітної плати;
  •  творчій відпустці;
  •  додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону No 2620 уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є Пенсійний фонд України.
 

Згідно з частиною 1 статті 26 Закону No 2620 фінансування страхувальників для надання страхових виплат за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою непрацездатності застрахованим особам здійснюється територіальними органами уповноваженого органу управління. Підставою для фінансування страхувальників є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок.

Заяви-розрахунки подаються страхувальником через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або вебпортал електронних послуг пенсійного фонду України (через особистий кабінет).

Фінансування страхувальників здійснюється протягом трьох робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

 

Начальник Головного управління Олена СИЧУГОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь