ВПЕРШЕ В УКРАЇНІ І В ЧОРНОМУ МОРІ: ВСТАНОВЛЕННЯ РИФОВИХ КУЛЬ ДЛЯ ПІДТРИМКИ МОРСЬКОГО БІОРІЗНОМАНІТТЯ

Дата: 14.08.2023 21:19
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

Штучні рифи – це сучасне рішення для підтримки морського біорізноманіття, адже вони слугують додатковою домівкою для різних видів риб та молюсків, зокрема мідій та устриць. Більше того, завдяки збільшенню популяцій молюсків-фільтраторів морська вода очищується.

16 серпня 2023 р. вперше в Україні і в Чорному морі будуть презентовані рифові кулі, надані безкоштовно міжнародною асоціацією «Альянс природнього відновлення устриць» (TheNativeOysterRestorationAlliance (NORA)) та Фундацією рифових куль (ReefBallFoundation).

Ця конструкція є міжнародно протестованою і вже встановлена в 62 країнах світу. Вона зроблена з цементу за спеціальним запатентованим рецептом  з додаванням мікрокремнозему (силікатного пилу) з рН, подібним до морської води, що забезпечує сумісність з морським середовищем і підвищує його привабливість для колонізуючих організмів.

Вони будуть встановлені експериментально в Тилігульскому лимані, адже цей лиман у зв’язку з забороною купатися в Чорному морі страждає від надмірного антропогенного навантаження. Водночас лиман має піщано-мулистий субстрат дна, що обмежує розвиток молюсків.

Крім того, будуть продемонстровані та встановлені так звані «зелені рифи», зроблені з мушель устриць в мішках з джгутового канату. Ці рифи вже доказали свою ефективність на Кінбурнській косі.

Крім демонстрації рифів, програма заходу включає в себе:

  • Обговорення розвитку аквакультури в Україніза підтримки Національного морського хабу в рамках Спільного порядку денного для Чорного моря;
  • Демонстрація результатів освітнього проекту з виготовленні міні штучних рифів дітьми за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Європейський союз задля підтримки екологічного моніторингу в Чорному морі» (EU4EMBLAS).

Що?      Інформаційний захід «Штучні рифи та розвиток аквакультури в Україні»

Коли?    16 серпня (середа) 2023 року.

Де?        с. Українка, Миколаївська область

Запрошуємо взяти участь. Учасникам буде забезпеченийтрансфер з Миколаєва та Одеси і назад, а також харчування і гостинність Тилігульського лиману.

З приводу подальшої інформації та реєстрації щодо заходу – Олена Марушевська, Національний морський хаб.

Viber, Telegram, WhatApp - (067) 906-20-61.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь