ВПЕРШЕ В УКРАЇНІ І В ЧОРНОМУ МОРІ: ВСТАНОВЛЕННЯ РИФОВИХ КУЛЬ ДЛЯ ПІДТРИМКИ МОРСЬКОГО БІОРІЗНОМАНІТТЯ

Дата: 14.08.2023 21:19
Кількість переглядів: 151

Фото без опису

Штучні рифи – це сучасне рішення для підтримки морського біорізноманіття, адже вони слугують додатковою домівкою для різних видів риб та молюсків, зокрема мідій та устриць. Більше того, завдяки збільшенню популяцій молюсків-фільтраторів морська вода очищується.

16 серпня 2023 р. вперше в Україні і в Чорному морі будуть презентовані рифові кулі, надані безкоштовно міжнародною асоціацією «Альянс природнього відновлення устриць» (TheNativeOysterRestorationAlliance (NORA)) та Фундацією рифових куль (ReefBallFoundation).

Ця конструкція є міжнародно протестованою і вже встановлена в 62 країнах світу. Вона зроблена з цементу за спеціальним запатентованим рецептом  з додаванням мікрокремнозему (силікатного пилу) з рН, подібним до морської води, що забезпечує сумісність з морським середовищем і підвищує його привабливість для колонізуючих організмів.

Вони будуть встановлені експериментально в Тилігульскому лимані, адже цей лиман у зв’язку з забороною купатися в Чорному морі страждає від надмірного антропогенного навантаження. Водночас лиман має піщано-мулистий субстрат дна, що обмежує розвиток молюсків.

Крім того, будуть продемонстровані та встановлені так звані «зелені рифи», зроблені з мушель устриць в мішках з джгутового канату. Ці рифи вже доказали свою ефективність на Кінбурнській косі.

Крім демонстрації рифів, програма заходу включає в себе:

  • Обговорення розвитку аквакультури в Україніза підтримки Національного морського хабу в рамках Спільного порядку денного для Чорного моря;
  • Демонстрація результатів освітнього проекту з виготовленні міні штучних рифів дітьми за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Європейський союз задля підтримки екологічного моніторингу в Чорному морі» (EU4EMBLAS).

Що?      Інформаційний захід «Штучні рифи та розвиток аквакультури в Україні»

Коли?    16 серпня (середа) 2023 року.

Де?        с. Українка, Миколаївська область

Запрошуємо взяти участь. Учасникам буде забезпеченийтрансфер з Миколаєва та Одеси і назад, а також харчування і гостинність Тилігульського лиману.

З приводу подальшої інформації та реєстрації щодо заходу – Олена Марушевська, Національний морський хаб.

Viber, Telegram, WhatApp - (067) 906-20-61.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь