Профілактика порушень зору у дітей

Дата: 31.08.2023 18:14
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Порушення зору у дітей – поширена проблема в усьому світі. В Україні проблеми із зором мають 20% дітей. Зорові порушення заважають дитині пізнавати світ, створюють труднощі в спілкуванні з оточуючими, навчанні, обмежують діяльність і загрожують розвитком сліпоти. Багатьох наслідків можна уникнути, якщо вчасно виявити проблему і почати лікування.

Одним з початкових завдань для батьків є проведення профілактики порушення зору у дітей. Така профілактика повинна проводитися у вигляді виконання комплексу спеціальних вправ для очей, а також у вигляді досить простих щоденних правил, які повинні дотримуватися як діти, так і дорослі.

❗Дуже важливо, щоб батьки знали, що порушення зору у дитини може відбуватися через спадковості, при надмірному навантаженні на очі, при поганому освітленні під час роботи, після тривалого перебування за телевізором, комп’ютером, планшетом  або іншим гаджетом.

Слідкуйте, щоб дитина НЕ проводила за комп’ютером більше 25 хвилин, щоб відстань між очима і екраном монітора була максимальною. Не дозволяйте дитині постійно перебувати перед телевізором. Під час читання або письмових вправ змушуйте дитину робити перерви. Важливим є правильна організація робочого місця. Книги та зошити повинні знаходитися не ближче ніж в 30 см від очей.  Прийшовши із школи додому дитині краще відпочити, прогулятися на свіжому повітрі – не можна одразу робити уроки або дивитися телевізор чи гратися на комп’ютері, планшеті тощо.

Не менш важливою для профілактики проблем із зором є спеціальна гімнастика для очей.

Ви можете, граючись з дитиною, тренувати  м’язи очей за допомогою простих вправ:
– кілька разів із силою заплющити очі, а потім їх відкрити;
– обертати очима спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти неї; 
– сфокусувати зір на віддаленому предметі, після чого близько до очей піднести палець і сфокусувати зір на ньому;
– подивитися очима вгору, вниз, вліво, вправо – рухи очей повторювати декілька разів.

👆Такі вправи варто робити регулярно протягом дня.

Щоб зберегти природну гостроту зору треба дотримуватися правильного раціону харчування. Продукти, що покращують зір, містять масу корисних з’єднань, зокрема, вітаміни А, С, В 2 та інші,  які захистять очі від дії шкідливих чинників. Це: чорниця, чорна смородина, гарбуз, чорний шоколад, морква, кисломолочний сир, жирна риба, шпинат, щавель, цитрусові, капуста, яєчний жовток і вершкове масло, печінка, кукурудза та інші.

❗ Важливо регулярно приходити на огляд до офтальмолога. Завжди звертайте увагу на зміни в поведінці дитини. Вас має насторожити, якщо дитина стала часто примружуватися, сильно нахилятися над книгою, сутулиться або скаржитися на головні болі або запаморочення. У  разі первинних ознак порушень зору, при скаргах дитини на «сухість», «сльозоточивість», «біль» в очах терміново потрібно якнайшвидше відвідати офтальмолога. Це може врятувати зір дитини та допоможе зробити своєчасні заходи і пройти курс лікування очей дитини.

Організувавши правильні умови для сну і занять та подбавши про розпорядок дня і харчуванні своєї дитини, ви створите всі необхідні умови для того, щоб у вашої дитини був відмінний зір. Будьте здорові!


Миколаївське районне управління  

Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь