ОБЕРЕЖНО - ботулізм!

Дата: 11.09.2023 17:51
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

ОБЕРЕЖНО - ботулізм!

Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів, в’ялені або копчені продукти у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Профілактика ботулізму

Аби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консерви;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Аби уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все, використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м'ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити  у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту. Важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. Рибу, м'ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. При консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації. Зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.

Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

 

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей .

Прислухайтесь до вищевказаних порад!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь