Не спалюйте сухостій та опале листя!

Дата: 13.09.2023 16:58
Кількість переглядів: 257

Фото без опису

Не спалюйте сухостій та опале листя!

Прихід календарної осені радує нас теплою та сухою погодою. Разом з тим підвищується ризик виникнення пожеж, пов’язаних зі спалюванням трави, сухостою, опалого листя. 

Восени у нас прийнято спалювати опале листя. В пік  осіннього паління повітря в селах  стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Невже так і має бути?

Спалювання листя  є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства.

Лікарі ж попереджають про ризики для здоров’я, адже при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму. Приміром, одна тонна тліючого листя прирівнюється до тридцяти кілограмів чадного газу. Це дуже отруйний газ, оскільки надзвичайно легко зв’язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з вищим навантаженням, а це – посилює шанс на  загострення захворювань серця.

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинились, але як досягти цього не знають. Починаючи боротьбу із спалахами у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на Вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини.     

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із паліями.

Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Є інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.

Фото без описуПокарання за спалювання листя

Законами України в населених пунктах відкрите спалення листя заборонене відповідно статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до ст. 152 КУпАП , а стаття 82 застерігає, що за порушення правил зберігання, розміщення, утилізації та використання відходів також загрожує штраф.

Фахівці радять опале листа  не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, всі речовини, необхідні для розвитку рослин, повертаються до ґрунту,  вкотре закликають мешканців не палити листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь