Ініціатива та інновації: Шляхи Відновлення Коблівської ТГ

Дата: 04.12.2023 05:46
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

Ідеатон відновлення Коблівської ТГ: «Рослинництво, городництво, послуги та креативні студії»

Нещодавно у Коблівській бібліотеці представники ВПО разом з жителями більшості сіл напрацювали пакет проєктних ідеї з посилення власної продовольчої безпеки та відновлення громади.

Так прокоментував подію місцевий координатор проєкту з інтеграції ВПО у життя Коблівської, Березанської та Вознесенської громад, організатор ІДЕАТОНу, голова ГО «ЕКО Березань» Олексій Сидорчук:

«Ми допомагаємо знайти точки входу ВПО у громади на основі їх співпраці з жителями та органами місцевого самоврядування.
Учасники ІДЕАТОНУ, а це місцеві активісти, посадовці та підприємці, вчились шукати ресурси для реалізації власних ідей, також влаштували мозковий штурм.

На ІДЕАТОН ми запросили:
По-перше, жителів та ВПО, кому просто цікаво вирощувати городину, займатись переробкою сільськогосподарської продукції , має креативні ідеї з розвитку туризму на основі спадщини чумаків та шукають нові можливості для само зайнятості або відкриття власної справи;
По-друге, небайдужих, що мають пропозиції до Плану відновлення та вирішення болючих питань життя і місцевого розвитку.
У заході взяли активну участь взяли і активісти «ЕКО Березань».

Це була «Установча сесія». Далі учасникам ІДЕАТОНУ ми допоможемо знайти ресурси для реалізації ідей. Взимку їх чекає :
Фото без описуНавчання / коуч-супровід у напрацюванні проєктів та їх фінансової/ресурсної підтримки.
Фото без описуКоуч у просуванні рішень ради щодо включення проєктних ідей у “Плані відновлення Коблівської громади” або змін у програму соціального партнерства на 2023-2027 роки.
А 14 грудня подібний захід буде проведено в Березанці. Сподіваємось, що напрацювання учасників стануть точками входу ВПО у громади та допоможуть відповідної модернізації місцевих рішень та Планів відновлення.».

ТРИ ОСНОВІ НАПРАЦЮВАННЯ ІДЕАТОНУ

По - перше, проєктні ідеї з розвитку домогосподарств та малого бізнесу:
1. Рослинництво у селах Луговому, Українці, Тузлах, Рибаківці Анатолівці з вирощування як екзотичних гранатів, інжиру, хурми , троянди для трояндової олії так і та і таких «традиційних культур» як огірки, болгарський перець, томати, полуниця, цибуля, часник та інші;
2. Лікарське рослинництво та послуги лікування травами у с. Тузли;
3. Рибо-ферми. Замкнутий цикл розведення риби на базі будівлі колишнього Лугівського закладу освіти, Рибний кооператив в с. Українка;
4. Міні-пекарні, АЗС у с. Українка;
5. Міні-елеватори у с. Бессарабка Українського округу.
По-друге, громадські ініціативи зі формування
6. Інноваційного молодіжного ХАБ у с. Новофедорівка («дитячий куточок» курси англійської, текстиль, ТРИ- Д цех для проектування та друку корисних речей та деталей для освіти, домогосподарств тощо);
7. Туристичних «магнітиків» Коблівської ТГ таких як:
- Нематеріальна культурна спадщина Єдисану та стародавнього села Тузли;
- Туристичний маршрут від Тилігульського до Березанського лиману через солене озеро у с. Тузли на чумацьких волах/конях;
- Мережа зелених садиб (Федерівка-Анатолівка - Українка).
8. Підтримка та промоція «Зон відпочинку N» на Тилігулі, зокрема підтримка місцевого підприємництва у с Українка, Анатолівка(місцеві ринки та виносна торгівля сільсько-господарськими продуктами, смаколиками, сувенірами тощо.

- Оздоровчий центр на базі ДНЗ с. Українка
- Створення зон відпочинку та реабілітаційних центрів на базі колишніх ДНЗ на березі Тилігульського лиману та Чорного моря.
- Санаторій на березі Тилігульського лиману (між Анатолівкою та Українкою), Профілакторій з використанням лікувальної грязі та соляних печер у Тузлівському окрузі.

Також учасники Ідеатону надали пропозиції до Плану відновлення Коблівської громади у наступних чотирьох сферах:
1. Освіти та соціальної інфраструктури. Збудувати укриття в усіх закладах освіти сіл; Налагодити зручний рух соціальних автобусів до Коблево; Опалення у ФАП, клуби тощо; Створення та діяльність молодіжних центрів ініціатив у Рибаківці, Новофедорівці; Створення центру реабілітації ветеранів та постраждалих від російської агресії «Тузлівська сіль» на базі місцевої амбулаторії із використанням унікальних лікувальних можливостей солоного озера та «лікувальної грязі»; Створення системи лікувально- профілактичних закладів для мешканців ТГ,
2. ЖКГ та благоустрою. Будівництво Парку слави героїв у Коблево і Парку відпочинку в с. Рибаківкці (біля моря); Благоустрій дитячих майданчиків та парку с. Новофедорівці, Реконструкція та очищення джерельних колодязів (села Новофедорівка, Українка, Бессарабка), Матеріально технічне оснащення КП
3. Енергетичної інфраструктури. Газопостачання у с. Українка та с.Бессарабка.
Дорожньо-транспортної інфраструктури та гідроспоруд. Берегоукріплення у с Рибаківка та Лугове; Будівництво доріг: Коблеве — Українка — Анатолівка; Коблеве -Лугове-Рибаківка, Лугове -Глибоке-М14. Ремонт доріг: Українка Анатолівки та Новофедорівки до – М14; Запуск автобусів з сіл до округу до Коблеве.
- Екології. Врегулювати відносини Коблівській Ради з РЛП “Тилігульський»; ЕКО- система погодження ТПВ та Сміттєпереробний завод; погодження ТПВ на пляжах Тилігулу; Створити системи водовідведення у с. Українка та с. Анатолівка. Сталий розвиток природних територій та акваторій озера Солонець – Тузли (Розвиток зеленої енергетики, зокрема вітропарку, сонячного кооперативу тощо); Створення вітропарку (8 вітряків) в с. Тузли; Встановлення сонячних панелей (амбулаторії, клуби, ДНЗ, сільрада, – покрівцеві панелі)
4. Безпека. Розмінування прибережних зон.

Згаданий пакет пропозицій учасників заходу також узагальнив напрацювання учасників жовтневих обговорень пропозиції жителів усіх округів у План відновлення Коблівської громади», що організувала команда проєкту в рамках діяльності міжрегіональної мережі Громадських платформ відновлення . Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13963 .
Також за результатами громадського командою проєкту напрацьовано відповідний пакет місцевих рішень щодо інтеграції ВПО у відновлення. Коблівської ТГ Докладніше у релізі http://frgn.mk.ua/?p=13941
Фото — звіт учасника Ідеатону Олексія Сидорчука:

Фото без опису

Фото без описуПрес-служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

Ідеатон відбувся в рамках проєкту «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб у життя Березанської, Вознесенської та Коблівської ТГ», що реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Ідеатон — це колективний мозковий штурм або співпраця, коли спеціалісти з різних галузей шукають ідеї та рішення для розв’язання певних проблем на межі компетенцій і сфер діяльності.

Партнерами проєкту є Коблівська, Березанська та Вознесенська ради, ГО «ЕКО Березань» та БФ «Фонд громади Вознесенську».
Проєкт спрямовано на забезпечення участі ВПО у формуванні та реалізації місцевих рішень щодо відновлення у сферах продовольчої безпеки, працевлаштування, соціальних і освітніх послуг.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь