ОБЕРЕЖНО - ботулізм!

Дата: 16.05.2024 14:11
Кількість переглядів: 137

Фото без описуБотулізм – це хвороба, що виникає внаслідок  отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник ботулізму (Clostridium botulinum)  живе в ґрунті і утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин).

Бактерії містять одну із найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, консервів, що виготовлені з порушеннями, через ковбаси, шинку, копчену рибу. У останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

Хвора людина небезпечна для оточуючих через виділення у зовнішнє середовище бактерій із фекаліями, блювотними масами.

Клінічний перебіг

Інкубаційний період (з моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби) триває від декількох годин до 2 - 5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

Як правило, починається хвороба із симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок.

Симптоми проявляються протягом 20-24 годин. У подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна із найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Фото без описуПри найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати у відділення інтенсивної терапії найближчої лікарні, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів із організму.

Профілактика

Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати їх до 100°С протягом 30 хвилин.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
Фото без описузахист харчових продуктів і продовольчої сировини від випадкових забруднень, зберігання їх у закритому посуді;
Фото без описузахист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; 
Фото без описусоління риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
Фото без описуретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;
Фото без описуне їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
Фото без описуне купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
Фото без описувживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;
Фото без описуслід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів С.

Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. 

Пам’ятайте - хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо, дітей.
Миколаївське районне  управління  Головного  управління  Держпродспоживслужби в  Миколаївській  області


« повернутися до розділу «МЕДИЦИНА»

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь